نـان مردم را کـرونـایی نکنید
به گزارش وبلاگ ساعت زنانه، برخلاف مصوبه کمیته مقابله با کرونا بر اجبار استفاده از ماسک و کلاه برای افرادی که در نانوایی های کار می نمایند ما همچنان شاهد بی توجهی بیشتر فعالان این گروه از اصناف به شیوه نامه های بهداشتی هستیم.
وبلاگ ساعت زنانه- ثریا روزبهانی : به بیش از 50 نانوایی سر زدیم و براساس مشاهداتمان از این تعداد، فقط 8 نانوایی پروتکل های بهداشتی را رعایت می کردند. بعضی از آنها گرمی هوا را بهانه نموده و ماسک نمی زنند و بعضی دیگرهم تأمین هزینه اقلام بهداشتی برای ضدعفونی مغازه و استفاده کارکنان سخت می دانستند. در این گزارش، سراغ تعدادی از نانوایی ها رفتیم و از آنها سبب رعایت نکردن پروتکل های بهداشتی برای پیشگیری از شیوع ویروس کرونا را جویا شدیم.
بوی نان بربری در کوچه پیچیده است. از بوی آن می توان کنجدی و 2 آتیشه بودنش را زیر دهان مزه کرد. با اینکه نزدیک ظهر است، ولی صف جلو نانوایی، شاطر را به تکاپو انداخته و با سرعت هرچه تمام، خمیرها را روی چوب بلندش پهن می نماید و آن را به آتش تنور می سپارد. هرم گرما روی صورتم سنگینی می نماید و با وجود ماسک به سختی می توانم نفس بکشیم، اما اکنون این ماسک برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری، راه نجات است. اغلب کسانی هم که در صف خرید نان ایستاده اند، ماسک زده اند، اما نانوا نه ماسکی به صورت دارد و نه فروشنده ای هست که حداقل پول را از مشتری بگیرد. با دستش نان را از تنور بیرون می آورد و با همان دست از شهفرایندان پول نان را می گیرد. وقتی از شاطر می پرسیم، چرا ماسک نزدید و پروتکل های بهداشتی را رعایت ننموده اید؟، می گوید: جلوی تنور، حرارت زیاد است و نمی توان با ماسک نفس کشید. خود همین حرارت، کرونا را از بین می برد. من که ندیدم فردی به کرونا مبتلا شده باشد. این حرف ها همه شایعه است. شما دیدید؟ درست آن سوی خیابان و مقابل نانوایی، سرتاسر دیوار با بنرها عرض تسلیت پوشانده شده است. همسایه ها سبب مرگ این هم محله ای را ابتلا به کرونا بیان می نمایند. همچنین به گفته همسایه ها، خانم و آقای خانه کناری این نانوایی هم به این ویروس مبتلا شده اند و در روزهای نخست، آقای همسایه در بالای پشت بام و به دور از خانواده اش، قرنطینه شده بود و اکنون با ابتلای همسرش هر 2 دوران نقاهتشان را در خانه سپری می نمایند.
فعلاً نان را برس نزنید
پشت شیشه مغازه اش، پوستر پیشگیری از ابتلا به کرونا و راه های جلوگیری از انتقال این ویروس در هنگام خرید نان را نصب نموده و مشتری ها را هم باخط هایی که در جلو محوطه مغازه کشیده است، مجبور می نماید تا فاصله گذاری اجتماعی را رعایت نمایند. برخلاف مغازه قبلی، دستگاه خودپرداز روی میز قرار گرفته است، اما در این نانوایی هم شاطر و شاگردانش، هیچ کدام ماسک نزده اند. محمد نوری، شاطر جوان و نانوای محله به خوبی با پروتکل های بهداشتی آشناست. چراکه کارشناس اداره سلامت منطقه این قوانین و نکات بهداشتی را برای او شرح داده است. حتی ظرف ضدعفونی نماینده هم در کنار مغازه اش گذاشته است تا شهفرایندان پیش از جمع کردن نان، دستشان را ضدعفونی نمایند. نوری می گوید: بهتر است شهفرایندان نان را از نانواهایی که بهداشت را بیشتر رعایت می نمایند، تهیه نمایند. همچنین به این موضوع اهمیت بدهند که کارکنان نانوایی ها بیمار نبوده و فروشنده جداگانه ای باشد که با پخت نان ارتباطی نداشته باشد. او به اهالی توصیه می نماید پیش از مصرف نان، حتماً آن را گرم نمایند. چون فریز کردن نان، ویروس کرونا را از بین نمی برد. همچنین از پهن کردن نان بر روی میز نانوایی ها و برس زدن نان پس از خرید بپرهیزند و قیچی کردن و خرد کردن نان را در منزل انجام دهند.
نارضایتی مردم از بی احتیاطی ها
یکی از مشتریان از رعایت نکردن موارد بهداشتی در این نانوایی، ابراز نارضایتی می نماید و می گوید: با توجه به شرایط گسترش این ویروس، اغلب شهفرایندان ماسک به صورت دارند، ولی مشاغل مهمی مانند نانوایی ها و میوه فروشی ها رعایت نمی نمایند. میوه ها را می توان با آب و مواد شوینده ضدعفونی کرد، اما نان را که نمی توان بشوییم. اگر نان هایی مانند لواش و سنگگ را بخواهیم دوباره گرم کنیم تا میکروبش کشته گردد، می سوزد. برای همین، نانوا باید خودش در محیط مغازه، این قوانین و نکات بهداشتی را رعایت کند و نان سالم به اهالی بدهد. متأسفانه به هرکدام از نانوایی ها که مراجعه می کنیم، اغلب آنها ماسک ندارند و موارد بهداشتی را هم رعایت نمی نمایند. چراکه برای اجرای این پروتکل، نظارت اصولی از سوی اتحادیه نانوایان اعمال نمی گردد. بیشتر نانوایان بدون استفاده از ماسک و کلاه، مشغول فعالیت هستند و این موضوع، جان بی شماری از مصرف نمایندگان نان را تهدید می نماید. شاطر کوشش می نماید خود را وارد بحث نکند، اما وقتی با الیاس رحمانی، شاطر نانوایی تافتونی محله درباره آسیب پذیری نانوایان و امکان آلوده شدن نان به ویروس کرونا صحبت می کنیم، از جواب دادن طفره می رود، به ویژه وقتی از او می پرسیم که چرا پروتکل های بهداشتی را انجام نداده و شهفرایندان بدون رعایت فاصله گذاری در صف ایستاده اند. در نهایت این مشکل را به گردن اتحادیه نانوایان می اندازد و از نبود تأمین مایحتاج بهداشتی در برای این صنف گله می نماید. او در این باره می گوید: نانواها و سوپرمارکت داران در معرض آسیب هستند. به نانوایی ها ابلاغ نموده اند که همه تجهیزات نانوایی و سطوحی که نان روی آن قرار می گیرد، به صورت روزانه و پیش از شروع کار ضدعفونی و گندزدایی گردد یا نانواها از ماسک و کلاه مناسب استفاده نمایند. برای انجام این نکات باید روزی چندبار دستمان را بشوییم یا مغازه را ضدعفونی کنیم. مگر چقدر از فروش نان با نرخ دولتی سود به دست می آوریم که حداقل روزی 50 هزار تومان برای این کار هزینه کنیم. اتحادیه باید اقلام مورد احتیاج نانوایی ها را برای رعایت پروتکل های بهداشتی و ضدعفونی کردن محیط، در اختیارمان بگذارد و از سوی دیگر، بر فرایند اجرای آن نظارت دقیق تری داشته باشد.
بیژن مقدم / رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران
نان تا مرحله خروج از تنور سالم است
بیژن مقدم، رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران، میانگین مصرف روزانه هر واحد نانوایی با 2 کارگر را برای رعایت پروتکل های بهداشتی و پاک سازی محیط نانوایی را دست کم، نیم لیتر مواد ضدعفونی، 6 جفت دستکش و 3 ماسک برآورد می نماید. او در این باره می گوید: نانوایان جزو اصنافی هستند که از روز نخست اعلام شیوع ویروس کرونا، بر اساس دستور هیئت دولت، مکلف شدند که اصلاً تعطیلی نداشته باشند و نسبت به تأمین قوت غالب مردم که نان باشد، اقدام نمایند. نانوایان همواره در خط مقدم و یاری حال جامعه بوده اند. ما از سازمان و ستاد انتظار داریم که یاری نمایند. واحد نانوایی روزی 3 مرحله پخت دارد که هر مرحله که کار تمام می گردد، باید وسایل را ضدعفونی نمایند. بنابراین هر نانوایی به طور روزانه برای ضدعفونی سطوح، در و دستگیره ها، به نیم تا یک لیتر مواد ضدعفونی نماینده احتیاج دارد. البته بخشی از دستورالعمل بهداشتی نانوایان اجرایی نیست. در این دستورالعمل نوشته شده که همه کارگرها باید ماسک و دستکش داشته باشند و این شدنی نیست. چون شاطر ما که جلو تنور ایستاده، اصلاً نمی تواند ماسک و دستکش بپوشد؛ جلو گرما، ماسک خفگی ایجاد می نماید و دستکش هم جلو آتش تنور اصلاً دوام نمی آورد. او به سلامت نان تا مرحله درآمدن از تنور اشاره می نماید و می گوید: به سبب وجود همین گرما و حرارت، ویروس از بین می رود و مسئله ای نخواهد داشت. نان تولیدی ما نانی مرغوب و عاری از هرگونه آلودگی است، اما نگرانی ما از لحظه ای شروع می گردد که مشتری می خواهد نان را تحویل بگیرد و ببرد. اگر مشتری آلوده به ویروس باشد و به دستگیره، در، شیشه یا میزی که نان را روی آن می گذارند، دست بزند، محیط نانوایی آلوده خواهد شد و این موضوع، احتمال ابتلای شهفرایندان را در پی خواهد داشت. به گفته او، ورود مشتریان به داخل نانوایی ممنوع است، مگر آنکه نانوایی فضایی با احتساب رعایت فاصله یک تا 2 متر، حداکثر برای 10 نفر داشته باشد. در صورت امکان، نسبت به خط کشی در خارج از محل نانوایی و رعایت فاصله در صف مشتریان اقدام گردد تا افراد، به ویروس کرونا مبتلا نشوند. باید بدانید که دریافت وجه نقدی و پرداخت غیرالکترونیکی در نانوایی ها ممنوع است.
آموزش دستورالعمل های بهداشتی به نانوایان
علاوه بر اتحادیه نانوایی ها و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، اداره های سلامت شهرداری مناطق پهنه غرب هم به نانوایی های مناطق 5، 9، 21 و 22 درباره رعایت نکات بهداشتی و روش مقابله با ویروس کرونا آموزش داده اند. همچنین، پوسترهای آموزشی نیز در این نانوایی ها نصب و در بعضی مناطق از جمله منطقه 22 در محوطه بیرونی مغازه ها، با خط کشی و نصب علائم مخصوص، فاصله گذاری های فیزیکی و محل ایستادن شهفرایندان، معین شده است. پرداخت نکردن پول نقد، استفاده از کارت خوان، استفاده از انبر برای تحویل نان و رعایت نکات بهداشتی از سوی نانواها موجب کاهش همه گیری کرونا می گردد. اما نظارت دستگاه های اجرایی در این زمینه به پیگیری و جدیت بیشتری احتیاج دارد. چراکه نان آلوده می تواند سلامت جمعیت زیادی از شهفرایندان را به خطر بیاندازد و سبب شیوع بیشتر این ویروس گردد.
منبع: همشهری آنلاین