خروج ایران از یک پروژه گازی خارجی
به گزارش وبلاگ ساعت زنانه، خبرنگاران: در شرایطی که طی چندروز گذشته یکی از بزرگ ترین قراردادهای گازی میان چین و روسیه به امضا رسیده است آمریکا و انگلیس نیز کوشش نموده اند تا ایران را از حضور در یکی از بزرگ ترین طرح های توسعه ای دریای خزر کنار بگذارند.
به گزارش گروه رسانه های دیگر وبلاگ ساعت زنانه، در شرایطی که طی چندروز گذشته یکی از بزرگ ترین قراردادهای گازی میان چین و روسیه به امضا رسیده است آمریکا و انگلیس نیز کوشش نموده اند تا ایران را از حضور در یکی از بزرگ ترین طرح های توسعه ای دریای خزر کنار بگذارند. هرچند که کنارگذاشتن شرکت نیکو ایران از این پروژه کار چندان آسانی نخواهد بود و در این زمینه رییس جمهور آذربایجان نیز قول های مساعدی را به ایرانی ها داده اما به نظر می رسد فشارهای انگلیس و آمریکا در نهایت چاره ای جز خروج ایرانی ها از این میدان نداشته است. این درحالی است که بعضی از کارشناسان معتقدند به دلیل توجه اتحادیه اروپا به دریای خزر در جهت تامین گاز از محلی غیر از روسیه این پروژه را از اهمیت ویژه ای برخوردار نموده و همین امر منجر به کنارگذاشتن ایران شده است. این اظهارات در حالی مطرح می گردد که مقامات نفتی ایران بارها بر تمایل خود مبنی بر انتقال گاز به اروپا خبر داده اند و چندی پیش نیز معاون امور بین الملل وزارت نفت نیز سه راه ویژه را برای انتقال گاز به این قاره تشریح نموده بود.
بر اساس این گزارش، شرکت نیکو در سال 88 با هدف مشارکت فعال تر در بهره برداری از بزرگ ترین میدان گازی جمهوری آذربایجان در دریای خزر، سرمایه گذاری در بخشی از فاز دوم توسعه این میدان را به ارزش 7، 1میلیارددلار در اختیار گرفت. نیکو قبل از این سرمایه گذاری نیز 10درصد از سهم این میدان را در اختیار داشت که به این شرکت اجازه می داد، تا سال 2035 از این میدان میعانات گازی برداشت کند. سهام کنسرسیوم توسعه این طرح گازی در اختیار شرکت دولتی نفت جمهوری آذربایجان (سوکار)، بریتیش پترولیوم انگلیس، استات اویل نروژ، شرکت نیکو از ایران، توتال فرانسه، لوک اویل روسیه و شرکت تپائو از ترکیه بوده است. شرکت نیکو در حالی به بهانه تحریم های گازی اتحادیه اروپا از فاز دوم این پروژه عظیم کنار گذاشته شده است که پیش از این به دلیل اهمیت راهبردی متنوع سازی مبادی تامین گاز اروپا، دولت آمریکا شرکت های ایرانی حاضر در طرح گازی شاه دنیز جمهوری آذربایجان را از تحریم های خود معاف نموده بود. با این وجود خروج ایران از فاز دوم توسعه شاه دنیز به راحتی امکان پذیر نیست و با چالش های حقوقی و قراردادی مهمی روبه رو است، چنانکه شرکت نیکو بخشی از منابع سرمایه گذاری7، 1میلیارددلاری در این میدان را پرداخت نموده است و برای کنارگذاشتن نیکو از این طرح، یک شرکت خارجی باید سهم ایران در این پروژه را خریداری کند. اگرچه شرکت های آمریکایی در پروژه های نفت و گاز خزر به ویژه در جمهوری آذربایجان نقش چندان فعالی ندارند، اما نام چند شرکت آمریکایی برای خرید سهم ایران از این پروژه مطرح شده است.
دلیل پررنگ ترشدن نقش آمریکایی ها در دریای خزر
بالاخره قرارداد گازی میان روسیه و چین به امضا رسید تا این بار نیز رقابت مالی میان واشنگتن و پکن گسترده تر گردد و چشم بادامی ها بتوانند با نگاهی ویژه به کشورهای تحریم شده به سودهای مالی بالایی دست یابند تا این تحلیل را به واقعیت بیشتر نزدیک کند که خطری که هم اکنون اقتصاد آمریکا را تهدید می نماید این است که چین میخواهد از واحد پولی خود علیه دلار بهره برداری کند و صادراتش را ارتقا بخشد؛ اقدامی که اگر به واقع اجرا گردد، اعلان جنگی مالی علیه آمریکا خواهد بود. امضای قرارداد گازی میان چین و روسیه با حضور پوتین در پکن پررنگ شد اما ساعاتی پس از مذاکره خبر از عدم توافق گازی رسید و درنهایت تاکید شد علت عدم توافق گازی میان دو کشور قیمتی بوده که از سوی روسیه مطرح شده و مورد توافق چشم بادامی ها نیست. پوتین در حالی در کوشش بوده که گاز خود به ازای هر بی تی یو را 11دلار به فروش برساند که چینی ها تنها با 9دلار آن یعنی برابر با قیمت گاز وارداتی از ترکمنستان موافق بوده اند. اما اگرچه مسوولان چینی از ادامه روند مذاکرات توسط کارشناسان در هفته های آینده خبر می دادند اما ساعتی بعد حضور پوتین در جمع وبلاگ ساعت زنانه خبر از امضای یکی از بزرگ ترین قراردادهای گازی دنیا می داد.
شرکت گازپروم روسیه و شرکت نفت و گاز ملی چین CNPC، روز چهارشنبه هفته گذشته قراردادی را به امضا رساندند که به موجب آن، 38میلیاردمترمکعب از گاز روسیه سالانه از شرق سیبری به چین به مدت 30سال صادر خواهد شد. این قرارداد 400میلیارددلاری در روز دوم دیدار رسمی رییس جمهور روسیه از چین به امضا رسید.
واکنش سریع آمریکا به این قرارداد
امضای این قرارداد واکنش آمریکا را به همراه داشت. وزیرخارجه آمریکا گفت قرارداد گازی 400میلیارددلاری که روز چهارشنبه روسیه و چین به امضا رساندند، نتیجه 10سال مذاکرات است و ارتباطی با تنش های دیپلماتیک در اوکراین ندارد. این موضوع جدیدی نیست. این واکنشی ناگهانی به آنچه روی می دهد، نیست. کری گفت واشنگتن این موضوع را که روسیه به تعهد خود برای بازگرداندن نظامیانش از نزدیک مرز اوکراین به پایگاه هایشان عمل خواهد نمود، با دقت پیگیری می نماید. وزیرخارجه آمریکا اضافه نمود: در صورتی که چنین اتفاقی روی دهد - در حالی که ما آن را به دقت زیرنظر داریم- بسیار سازنده خواهد بود. این رویدادی مثبت خواهد بود. یک تحلیلگر آمریکایی تاکید نمود توافق گازی میان روسیه و چین می تواند تنش میان آمریکا و روسیه را افزایش دهد. به گزارش شبکه تلویزیونی پرس تی وی، بیل دورس در گفت وگو با این شبکه درباره بحران اوکراین گفت: به نظر من توافقنامه تجاری و گازی میان دو کشور همسایه چین و روسیه که بر اساس دوستی امضا شد می تواند اتفاق بسیار خوبی برای همه باشد. اما مشکل این است که آمریکا از این توافقنامه راضی نیست زیرا بانک ها و شرکت های بزرگ آمریکا یک سنت هم از این توافقنامه گیرشان نمی آید. باید توجه داشت چندین دهه است آمریکا علیه کشورهای مختلف جنگ راه می اندازد و هدف از این جنگ ها این است که شرکت های آمریکایی و بورس وال استریت همواره در کانون اقتصاد دنیا باشند. پیش بینی می گردد این توافقنامه به تشدید تنش میان روسیه و غرب به ویژه آمریکا منجر و در نتیجه اوضاع اوکراین در آستانه انتخابات بیست وپنجم ماه می وخیم تر گردد.
نگاه اروپایی ها به روابط گازی چین و روسیه
یک کارشناس انگلیسی توضیح داد توافق گازی روسیه و چین سبب تنش زدایی و ثبات در منطقه می گردد. به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره انگلیسی، منوچهر تکین، کارشناس مسایل نفتی در لندن گفت: خاتمه چین و روسیه قرارداد گازی با هم امضا کردند. بی تردید، با امضا و اجرای این قرارداد 30ساله، ثبات بیشتری بر منطقه حاکم می گردد. وقتی خط لوله انتقال گاز بین روسیه و چین وجود داشته باشد، هرگاه تنشی بروز کند، دو طرف کوشش خواهند کرد تنش ها را کاهش دهند. بنابراین، امضای این قرارداد از منظر بازرگانی و راهبردی بسیار حایزاهمیت است. اولویت اصلی در این قرارداد ملاحظات مالی و تجاری است اما ملاحظات ثانویه ای نیز مطرح است که به ثبات و آرامش در منطقه مربوط است.
تاثیر قرارداد روسیه و چین بر ایران
در حال حاضر ایران کوشش دارد تا بازار گازی خود را به سمت اروپا گسترش دهد. این درحالی است که تا پیش از امضای قرارداد گازی میان چین و روسیه این نگرانی وجود داشت که در صورت امضای قرارداد گازی میان اروپا و ایران، روسیه به عنوان یکی از شرکای تهران موقعیت خود را در خطر ببیند و همین امر بر روابط دو کشور تاثیرگذار باشد. اما امضای قرارداد گازی چین و روسیه که از زهر تحریم روسیه کاسته است می تواند راهی باشد برای نفوذ ایران در اروپا. بر اساس اظهارات معاون امور بین الملل وزیر نفت، ایران برای صادرات گاز به اروپا سه جهت را پیش رو خواهد داشت. به گفته وی، یکی از مهم ترین جهتهای پیش روی ایران برای حضور در بازار گاز اروپا ترکیه است و حتی توافق هایی هم با این کشور برای ترانزیت و انتقال گاز انجام گرفته است.
معاون امور بین الملل وزیر نفت جهت عراق، سوریه و لبنان و انتقال گاز ایران تا سواحل دریای مدیترانه را به عنوان یکی دیگر از سناریوهای صادرات گاز طبیعی کشور یاد کرد و اضافه نمود: انتقال گاز از جهت ارمنستان، گرجستان و دریای سیاه سومین جهت انتقال گاز ایران به کشورهای عضو اتحادیه اروپاست. این مقام مسوول با اشاره به محدودیت کشورهای اروپایی برای واردات گاز از روسیه یا واردات محموله های ال ان جی به عنوان سناریوهای کشورهای قاره سبز برای واردات گاز اظهار کرد: با این وجود برای ایران، ترکیه مالی ترین جهت برای ترانزیت گاز به کشورهای اروپایی است. معاون امور بین الملل وزیر نفت از صادرات گاز به اروپا به عنوان یک معامله برد - برد یاد و گفت: ایران با توجه به دراختیارداشتن بزرگ ترین ذخایر متعارف گاز دنیا از پتانسیل تامین بلندمدت گاز کشورهای اروپایی برخوردار است. در همین حال عزیزالله رمضانی، مدیر امور بین الملل شرکت ملی گاز با اشاره به شروع مذاکرات ایران با چهار کشور عضو اتحادیه اروپا برای صادرات گاز، از ترکیه به عنوان یکی از جهتهای صدور گاز به قاره سبز یاد کرد. بنابراین به نظر می رسد امضای قرارداد گازی میان چین و روسیه عزم ایران برای ورود به بازار اروپا را جزم تر نموده است هرچند که بسیاری از کارشناسان نسبت به ادامه روند همکاری میان چین و ایران ابراز نگرانی می نمایند تا جایی که اخیرا مسوولان نفتی ایران؛ چینی ها را از حضور در یک میدان نفتی ایران خلع ید کردند و با وجود دیدارهای پی درپی میان مسوولان دو کشور و بالاخص سفر اخیر روحانی به چین، تغییری در روابط مالی کلان دو کشور در جهت برد ایران شکل نگرفته است.
منبع: شرق
وبلاگ ساعت زنانه: انتشار مطالب خبری و تحلیلی رسانه های داخلی و خارجی لزوما به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه ای بازنشر می گردد.
منبع: تسنیم